Składniki:
1 1/4 litra wody, 2 kostki rosołowe, 300 g zielonego ogórka, 1 serek topiony śmietankowy (Hochland), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, vegeta, pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku, 1/5 litra słodkiej śmietany
Jak przyrządzić?
Miksujemy ogórka razem ze skórką, dodajemy resztę składników, gotujemy, mieszając, do momentu aż zupa uzyska jednolitą konsystencję, od chwili zagotowania gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut, często mieszając.
Jak podawać?
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z makaronem, tzw. zacierką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nikusia |