Składniki:
500 g chudego mięsa mielonego, 2 duże cebule, 2 małe koncentraty pomidorowe, puszka kukurydzy - mogą być dwie, 2 puszki fasoli białej, jedna czerwonej, 3 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, 2 duże łyżki majeranku, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy, pieprz czarny i ziołowy, sól, papryka chili świeża lub w proszku w bardzo małych ilościach
Jak przyrządzić?
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody, włożyć obie kostki rosołowe do rozpuszczenia, następnie mięso i cebulkę, całość gotować 30 minut na wolnym ogniu. Dodać fasolę, kukurydzę, majeranek i tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować 20 min. Pod koniec przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotować jeszcze ok. 25 minut, mieszając. Podawać!
Potrzebne przybory:
petelnia, garnek i łycha do mieszania
Jak podawać?
W talerzu lub misce.
Uwagi:
Zupa jest bardzo prosta.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | ametyst |