Składniki:
5 dag drożdży, 5 dag cukru, ćwiartka masła, niecały 1 kg mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka
Jak przyrządzić?
Z mleka, drożdży oraz niewielkiej ilości mąki i cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsypać resztę mąki, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski (i od ręki również). Następnie dodać stopione i ostudzone masło i dalej wyrabiać. Po wyrobieniu miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski dowolnej wiekości (nie muszą być duże, bo jeszcze urosną, najczęściej robię wielkości pączka) i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy wyrosną, bierzemy duży (najlepiej szeroki) garnek z wrzącą wodą, nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujmy sznurkiem lub gumką wokół brzegu. Na tej ściereczce układamy kluski po 4 (jak nam się zmieszczą!,) a całość nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Parzymy ok. 10-15 min, aż będą puszyste.
Jak podawać?
Podawać na gorąco z dowolnym sosem owocowym lub stopionym masłem i cynamonem. Ja osobiście podaję z budyniem lub jogurtem (do picia) jabłkowym. Można też podawać nie na słodko - z sosem i pieczenią.
Uwagi:
Potrawa ponoć tradycyjna - pochodzi ze Śląska. Pozdrowienia z Tychów i smacznego!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kumaratunga |