Składniki:
2 paczki krakersów Lajkonik,
3 paczki wiórków kokosowych (po 100 g),
1 masło śmietankowe,
1/2 litra mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
2 żółtka,
1 szklanka cukru
Jak przyrządzić?
Odlać 1/2 szklanki mleka i zmiksować to z żółtkami, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować i dodać zmiksowany budyń. Razem zagotować (cały czas mieszając), odstawić z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu dodawać po łyżce budyniu do masła i zmiksować. Na koniec dodać do kremu 2/3 wiórków. Ciasto przekładać warstwami: krakersy, krem itd. Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami.
Uwagi:
Sam krem robi się dość szybko. Dość długi jest czas studzenia budyniu. Budyń co jakiś czas mieszać, aby za bardzo nie zgęstniał.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | aannnnaa |