Składniki:
koncentrat pomidorowy (30%),
kaszka manna,
tłuszcz (do zrobienia bulionu),
duży ząbek czosnku,
zioła prowansalskie, majeranek, oregano,
śmietana - ew. mleko,
trochę sproszkowanej suszonej ostrej papryki,
1/10 papryczki chili,
sól, cukier,
woda
Jak przyrządzić?
Drobno pokrój czosnek na plasterki. Daj go do jakiegoś małego naczynia, dodaj po 1/2 łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku i oregano (to ważne!) oraz 1/3 łyżeczki kaszki manny. W małym garnku rozgrzej 3 łyż. tłuszczu i 1/3 łyż. cukru, aż zbrązowieje. Dodaj mieszankę ziół, czosnku i kaszki. Trzymaj na średnim ogniu, dopóki nie poczujesz odoru czosnku (ale nic nie może się przypalić! Dodawaj około 1/4 kubka wody, aż "zaśmierdnie" :) Teraz odcedź to na małym (jak to nazwać...) sitku (jak do herbaty) z dużymi oczkami. Bulion przelej do garnka, w którym go smażyłeś/gotowałeś. Czosnek wyrzuć, lecz połowę ziół dodaj do garnka z bulionem. Dodaj tam 1/4 łyżeczki śmietany, 1 łyżeczkę koncentratu. Gotuj na małym ogniu, aż olejki eteryczne (smród) czosnku znikną. Dodaj resztę (1-3 łyżeczki) koncentratu (i ewentualnie trochę keczupu) oraz 1/2 szklanki wody i gotuj, dopóki nie zrobią się ostro czerwone szumowiny, dodając 2 łyż. tłuszczu. Zbierz te szumowiny, dodaj 2 łyż. śmietany i ile chcesz soli i innych przypraw (jakich chcesz). Dodaj 2 łyżeczki kaszki manny (lub trochę więcej, jeśli po minucie nie zgęstnieje) i przełącz kuchenkę na duży ogień. Kiedy zupa zgęstnieje, dodaj szumowiny, które zebrałeś, i zamieszaj. Voila! Pomidorówka z niczego gotowa!
Uwagi:
Kiedyś wymyśliłem tę zupę, ale nie znam dokładnego przepisu. Zamieszczam to, co pamiętam.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia/niska |
Autor | udev daemon |