Składniki:
0,5 kg ziemniaków, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 10 dag kiełbasy, szczypiorek, 3 jaja, sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka, 10 dag startego żółtego sera, odrobina oliwy
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, dodać pokrojony w małą kostkę boczek, pokrojoną cebulkę i smażyć na małym ogniu około 20 minut. Potem dodać kiełbasę, pokrojony szczypiorek i podsmażyć około 5-7 minut, potrawę doprawić, dolać rozbite i wybełtane wcześniej jajka i smażyć jeszcze chwilę (do ścięcia jajek, tortillę ponakłuwać, aby się nie przypaliła). Wyłączyć gaz, posypać serem i nakryć pokrywką na chwilę (do rozpuszczenia sera).
Jak podawać?
Potrawę kroić jak tort, podawać z keczupem oraz sałatką z sezonowych warzyw. Jest bardzo sycąca i z powodzeniem zastępuję obiad (dwie osoby najedzą się nią do syta).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Karolka |