Składniki:
2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach,
puszka groszku konserwowego,
średnia cebula,
dwie torebki ryżu,
curry,
warzywko,
sos sojowy,
oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy. Na patelnię odcedzamy olej z tuńczyka. Cebulę kroimy w ćwierćkrążki i wrzucamy na rozgżany olej. Kiedy się zeszkli, wkładamy tuńczyka, dusimy około 3 minut, dodajemy szczyptę curry, pół łyżeczki warzywka i sosu sojowego do smaku. Na koniec wrzucamy groszek, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.Ryż wysypujemy na talerze, na środku robimy dziurkę, posypujemy lekko curry i skrapiamy oliwą. na środek wykładamy tuńczyka.
Uwagi:
Jest to najprostsze, najszybsze nietypowe danie na świecie. Robię to, kiedy późno wrócę z pracy, nie chce mi się obierać ziemniaków, a nie karmię rodziny zupkami w proszku. Poza tym pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | mala_mysz |