Składniki:
Na ciasto: ugotowane ziemniaki (5 sztuk), 1 jajo, sól, 1 szklanka mąki (2/3 pszennej, 1/3 ziemniaczanej, ale może być tylko pszenna).
Nadzienie: 2 kostki łustego zielonego twarogu, 2 duże cebule, czosnek, sól, majeranek, pieprz, olej do smażenia cebuli
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy farsz: zmielony twaróg łączymy z dwiema drobno pokrojonymi i przesmażonymi na oleju cebulami. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i sporą garścią majeranku.Zmielone ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką, lekko solimy i wyrabiamy ciasto - jak na knedle lub kopytka. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy placuszki, które nadziewamy farszem. Dokładnie zaklejamy i nadajemy lekko podłużny kształt.Tak przygotowane kluski wkładamy do gotującej się i posolonej wody, gotujemy do wypłynięcia.
Jak podawać?
Można z kwaśną śmietaną, jakimś sosem jogurtowym lub podsmażonym boczkiem (ale wtedy nie jest to już danie bezmięsne...)
Uwagi:
Smakują podobnie jak pierogi ruskie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | zależy, ile kto je |
Kaloryczność | średnio wysoka |
Autor | Makucha |