Knedle słowiańskie mojej babci

Przepis kulinarny

Składniki:

Na ciasto: ugotowane ziemniaki (5 sztuk), 1 jajo, sól, 1 szklanka mąki (2/3 pszennej, 1/3 ziemniaczanej, ale może być tylko pszenna).
Nadzienie: 2 kostki łustego zielonego twarogu, 2 duże cebule, czosnek, sól, majeranek, pieprz, olej do smażenia cebuli

Jak przyrządzić?

Najpierw przygotowujemy farsz: zmielony twaróg łączymy z dwiema drobno pokrojonymi i przesmażonymi na oleju cebulami. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i sporą garścią majeranku.Zmielone ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką, lekko solimy i wyrabiamy ciasto - jak na knedle lub kopytka. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy placuszki, które nadziewamy farszem. Dokładnie zaklejamy i nadajemy lekko podłużny kształt.Tak przygotowane kluski wkładamy do gotującej się i posolonej wody, gotujemy do wypłynięcia.

Jak podawać?

Można z kwaśną śmietaną, jakimś sosem jogurtowym lub podsmażonym boczkiem (ale wtedy nie jest to już danie bezmięsne...)

Uwagi:

Smakują podobnie jak pierogi ruskie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcjezależy, ile kto je
Kalorycznośćśrednio wysoka
AutorMakucha

Knedle słowiańskie mojej babci: Podobne przepisy

Knedle słowiańskie mojej babci: wypróbuj również

Powiązane Tematy