Składniki:
2 puszki kukurydzy,
słodka śmietana,
25 dag kartofli,
1 mała marchewka,
pęczek szczypiorku,
oliwa z oliwek,
papryka słodka,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
2 łyżki oliwy mieszamy z papryką słodką i odstawiamy.Kartofle obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę tak samo. Gotujemy ok. 10 min w posolonej wodzie, dodajemy 1 puszkę kukurydzy, gotujemy to jeszcze razem ok. 5 min, aż wszystko będzie miękkie. Miksujemy, ale tak żeby to nie była gładka masa. Dodajemy drugą puszkę kukurydzy, zagotowujemy jeszcze z 4 min. Na sam koniec dodajemy pokrojony szczypiorek, łyżkę śmietany, doprawiamy do smaku.Po nalaniu na talerz skrapiamy to przygotowanym wcześniej olejem z papryką.Można też użyć papryki ostrej, wtedy potrawa jest pikantniejsza.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, łyżka, talerze
Jak podawać?
Na głębokim talerzu lub w miseczce.
Uwagi:
Zupa szybka, łatwa i tania.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | Jeżeli nie użyje się śmietany, to średnio kaloryczne |
Autor | bibi-lola |