Składniki:
1 szklanka mąki, 3/4 szklanki mleka, 5 jaj, 2 łyżki stołowe masła, sól, 10 dag startego sera żółtego
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko z masłem i solą. Jak się zagotuje, wsypać mąkę i mieszać, aż się zrobi "kula" (zdjąć z ognia). Potem dodać jajka (po jednym) i wymieszać - najlepiej mikserem - na końcu dodać ser.Kluski wkładamy na gotującą się wodę (najlepiej użyć dwóch łyżek - jedną nabieramy ciasto, drugą zrzucamy kluchę z tej pierwszej) i gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut.
Potrzebne przybory:
garnek, mikser, łyżki
Jak podawać?
Jako dodatek do rozmaitych pieczeni, gulaszów, itp.
Uwagi:
Kluski są bardzo smaczne, ale też bardzo sycące, więc wystarczą 2-3 jako dodatek do jakiegoś dania mięsnego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Makucha |