Składniki:
groszek (ok. jednej puszki na trzy/cztery osoby),
kapusta pekińska (niecałe pół główki na cztery osoby),
majonez lub sos majonezowo-jogurtowy,
por (wg uznania),
jabłko (niekoniecznie),
pieprz, sól i inne przyprawy.
Jak przyrządzić?
Kapustę posiekać w drobne kawałki, wsypać do miski, w której będzie się przygotowywać danie. Wsypać groszek, posiekać por i dodać go, przyprawić. Dodać ok. 4-6 łyżek majonezu, można dodać jabłko pokrojone w drobne kawałki. Wszystko przemieszać. Życzę smacznego!!!
Potrzebne przybory:
zwykła miska,łyżka lub szczypczyki (lub inne "przyrządy", którymi można mieszać sałatki)
Jak podawać?
Najlepiej w misce/salaterce. Można przyozbobić, jednak nie radzę dawać za dużo dodatków, ponieważ specyficzny smak groszku (np. z pomidorem) dla niektorych nie jest przyjemny.
Uwagi:
Jeśli salatka postoi za długo w lodówce, może nabrać posmaku, wydzielić soki. Powinna zostać zjedzona do 6 godzin po przygotowaniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Skwarek |