Składniki:
garść suszonych pomidorów (lub dwie garście),
2 średniej wielkości cebule,
ząbek lub 2 czosnku,
oliwa z oliwek, woda, sól
Jak przyrządzić?
Czosnek i cebulę pokroić w cienkie plastry, lekko posolić, wrzucić na patelnię z oliwą. Cebulę z czosnkiem smażyć przez 5-10 minut, aż wydobędzie się aromat czosnku, a cebula będzie miękka. Dolać przegotowanej wody, dodać suszone pomidory pokrojone w drobne kawałki (uprzednio należy je namoczyć - jeśli są suche) i dusić jeszcze 10 min. Podawać do makaronu (jako danie wegetariańskie) lub jako sos do mięsa, ale zawsze gorący.
Uwagi:
Ilość składników zależna od potrzebnej ilości sosu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Margola |