Składniki:
6-8 średnich ziemniaków, kilkanaście czarnych oliwek, ocet winny, mały słoik majonezu, 1 cebula, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w łupinach, po przestudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Cebulę po obraniu poszatkować lub pokroić w półplastertki. Połączyć ziemniaki z cebulą, dodaćolej, ocet i pozostałe przyprawy. Całość wymieszać. Polać z wierzchu majonezem i przybrać oliwkami. Smacznego!
Potrzebne przybory:
nóż i łyżka do krojenia i mieszania
Jak podawać?
Jako przekąskę.
Uwagi:
Zamiast octu winnego można użyć soku z cytryny. Dobrze będzie udekorować sałatkę gałązkami natki pietruszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | tedi |