Składniki:
2 litry wywaru (szponder wołowy, włoszczyzna, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego),
1 szklanka soczewicy czerwonej (około 200 g),
2 grzybki suszone,
4 ziemniaki,
1 cebula drobno pokrojona,
1 łyżka mąki,
oliwa,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
papryka czerwona w proszku
Jak przyrządzić?
Soczewicę płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny.Grzybki myjemy, zalewamy zimnym wywarem i odstawiamy na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy wszystko w oddzielnych garnkach około 20 minut (aż się ziemniaki ugotują).Cebulę opruszamy mąką i lekko zrumieniamy na oliwie.Łączymy z ugotowanymi ziemniakami, soczewicą i drobno pokrojonymi grzybkami (wraz z wywarem).Gotujemy chwilę i dodajemy przyprawy: majeranek, odrobinę gałki muszkatołowej, paprykę, sól i pieprz.
Jak podawać?
W miseczkach.
Uwagi:
Przed podaniem można zabielić śmietaną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gościu |