Składniki:
80 dag filetów z dorsza (bez skóry i ości),
puszka pomidorów bez skóry (400 g),
3-4 łyżki oliwy,
łyżka mąki,
łyżeczka cukru,
sok z cytryny,
pół pęczka natki pietruszki,
półtorej łyżeczki soli,
pieprz, suszony tymianek
oliwa
Jak przyrządzić?
Filety umyć, osuszyć i usunąć pęsetą ości. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, mąkę, sól, cukier, pieprz, tymianek.Włożyć do tego rybę w kawałkach i wymieszać, żeby sos dobrze obtoczył rybkę z każdej strony. Zostawić na jakiś czas.Posmarować naczynie żaroodporne oliwą. Na dnie ułożyć plastry pomidorów razem z zalewą, na nich ułożyć rybę, z wierzchu posypać posiekanymi liśćmi natki.Piec około 30 min w temp. 200 stopni w odkrytym naczyniu. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać z makaronem lub ryżem, podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała potrawa.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ELCIA |