Składniki:
Masło roślinne,
galaretka (pomarańczowa lub cytrynowa) i galaretka truskawkowa,
5 małych bananów,
banany lub inne owoce, np. winogrona, jabłka, wiśnie, gruszki, brzoskwinie,
biszkopty lub herbatniki
Jak przyrządzić?
Do misy wkładamy wcześniej pokrojone jak najdrobniej (w plasterki) banany – miksujemy.Następnie do zmiksowanych bananów dodajemy masło roślinne (cały mały pojemniczek – 250 g) i znów miksujemy. W międzyczasie możemy rozpuścić galaretkę (cytrynową lub pomarańczową) w ciepłej wodzie, ciągle mieszając, aż do ostudzenia.Wlewamy ją do bananów i masła, ciągle miksując. Musi powstać jednolita masa. Tortownicę (lub inną formę do ciast) wykładamy biszkoptami. Gdy masę mamy już przygotowaną, wylewamy ją na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na ok. 20–30 min. Po tym czasie nasze ciasto wyjmujemy z lodówki i na wierzchu układamy różne owoce - co kto lubi. Następnie wszystko zalewamy wcześniej rozpuszczoną galaretką, np. truskawkową, i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, możemy jeść. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Olcia |