Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka, 3 pomidory, 1 duży zielony ogórek, 1 żółta papryka, 1 torebka ryżu Uncle Ben's, 1/2 słoiczka majonezu, 1 mały jogurt naturalny, 3 łyżki stołowe oleju do smażenia, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka oczyść z tłuszczu i zrostów, pokrój w kostkę ok. 2 cm. Rozgrzej olej na dużej patelni i podduś mięso kurczka, aż będzie białe i soczyste. Ważne: nie ma być zrumienone. Tak przygotowane mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu i soku. Mięso należy schłodzić.W wodzie lekko osolonej należy ugotować ryż al dente, również schłodzić. Pomidory po wydrążeniu nasion pokroić w kostkę wielkści ok. 2 cm, ogórek zielony sparzyć wrzątkiem, rozkroić i usunąć nasiona (nie obierać ze skóry). Pokroić w dużą kostkę, paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.Schłodzone mięso wymieszać z majonezem i jogurtem, dodać do niego ryż i warzywa, wszystko doprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać schłodzone. Smacznego.
Uwagi:
Sałatka smakuje najlepiej po godzinie od połącznenia wszystkich składników i dobrze schłodzona. Można dodać do sałatki również orzeszki nerkowca.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | KAJA1998 |