Składniki:
Ciasto:
1,25 filiżanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 filiżanki masła,
2 łyżki kwaśnej śmietany.
Nadzienie:
3 żółtka,
1 filiżanka cukru,
2 łyżki mąki,
1/3 filiżanki śmietany,
3 brzoskwinie z puszki.
Jak przyrządzić?
Mąkę, sól, masło i śmietanę zagnieść w kulę. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Nadzienie:Roztrzepać żółtka, wymieszać z cukrem, mąką i śmietaną. Sosem zalać trzy pokrojone (w plasterki) brzoskwinie ułożone na wystudzonym cieście. Przykryć folią aluminiową. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 35 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut lub do chwili gdy sos się zetnie.
Potrzebne przybory:
forma do tart
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Julcik |