Składniki:
sałata, czosnek, musztarda sarepska lub francuska z gorczycą, cytryna, oliwa z oliwek, cukier, sól
Jak przyrządzić?
Umytą sałatę rwiemy na drobne porcje, dodajemy kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, 3-5 łyżek musztardy (ja wolę sarepską, ale jedną łyżkę dla smaku można zastąpić musztardą francuską), sok z wyciśniętej całej cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę cukru. Chętni mogą lekko dosolić do smaku. Całość mieszamy.
Potrzebne przybory:
miska, wyciskacz do czosnku, łyżka stołowa
Uwagi:
Sałata doskonale pasuje do grillowych dań, ryżu z potrawką z kurczaka czy innych mięsnych potraw.Smak jest bardzo wyrazisty, kubki smakowe szaleją :) Może składniki (sałata + musztarda) dziwnie brzmią - ale ta sałata jest bardzo orzeźwiająca, chrupka i soczysta.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | gosia&bartek |