Składniki:
Przepis na ciasto na tortillę wzięty od kogoś z forum Czarnej Oliwki:
400 g mąki,
75 g masła lub margaryny miękkiej,
woda,
sól,
można dodać troszkę mąki kukurydzianej, ale nie trzeba.
Sos czosnkowy:
łyżka majonezu,
łyżka śmietany,
czosnek starty według gustu,
pieprz, sól,
można dodać jakiejś przyprawy, np. do kebabu.
Farsz:
sałata lodowa, kapusta biała lub czerwona albo obie, cebula (najlepiej czerwona), ogórek szklarniowy, czyli jak kto woli świeży, papryka czerwona lub zielona, może być pomidor, kukurydza z puszki,
mięso (jakaś szynka, karkówka),
przyprawa do gyrosa lub kebabu,
no i sos chili, jeśli ktoś lubi na ostro.
Jak przyrządzić?
Najpierw kroję mięso na plasterki lub paski, przyprawiam według gustu przyprawą do gyrosa i odkładam do lodówki na czas wykonania reszty.Mąkę wsypać do miski, dodać masło lub margarynę, posolić i wyrabiać. Potem dolewać wody i jak każde ciasto musi być gładkie i nie lepić się do rąk. Po wyrobieniu odkładamy do lodówki na jakiś czas, lecz ponoć nie trzeba, ja w każdym razie odkładam. W tym czasie kroję warzywa na plasterki.Jesli chodzi o sos, to wszystko razem wymieszać i spróbować, jak smakuje, ewentualnie podoprawiać do smaku. Sos też najlepiej odstawić na jakiś czas.Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy kawałek - taki, żeby rozwałkować na cienki naleśnik. Rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnię teflonową, bo na innej ponoć nie wychodzi. Pieczemy, aż jedna strona będzie zarumieniona i potem przekładamy na drugą stronę i to samo. Takie naleśniki możemy włożyć do lodówki i potem też odgrzać na patelni. Mięso smażymy, ja również używam patelni teflonowej z niewielką ilością oliwy.Do przygotowania potrawy potrzebna jest folia aluminiowa i tak bierzemy duży kawał folii, kładziemy na stół, na folię kładziemy tortillę, smarujemy sosami według gustu. Nakładamy w obojętnie jakiej kolejności mięso i warzywa, ale nie za dużo, bo potem tortillę trzeba umiejętnie zawinąć i potem "ubezpieczyć" folią, na czubek lejemy sos czosnkowy i smacznego.
Potrzebne przybory:
folia aluminowa, patelnia teflonowa, jakis nóż, kuchenka gazowa,ładny uśmiech :-)
Jak podawać?
Podawać jako zawinięty w folię aluminiową rulon.
Uwagi:
Koszt zależy od pory roku (ceny warzyw).Dla chcętnych zrobię fotki wykonania i prześlę na maila.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | no troszkę jest :-) |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | jahur |