Tortilla (autor jahur) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Przepis na ciasto na tortillę wzięty od kogoś z forum Czarnej Oliwki:
400 g mąki,
75 g masła lub margaryny miękkiej,
woda,
sól,
można dodać troszkę mąki kukurydzianej, ale nie trzeba.
Sos czosnkowy:
łyżka majonezu,
łyżka śmietany,
czosnek starty według gustu,
pieprz, sól,
można dodać jakiejś przyprawy, np. do kebabu.
Farsz:
sałata lodowa, kapusta biała lub czerwona albo obie, cebula (najlepiej czerwona), ogórek szklarniowy, czyli jak kto woli świeży, papryka czerwona lub zielona, może być pomidor, kukurydza z puszki,
mięso (jakaś szynka, karkówka),
przyprawa do gyrosa lub kebabu,
no i sos chili, jeśli ktoś lubi na ostro.

Jak przyrządzić?

Najpierw kroję mięso na plasterki lub paski, przyprawiam według gustu przyprawą do gyrosa i odkładam do lodówki na czas wykonania reszty.Mąkę wsypać do miski, dodać masło lub margarynę, posolić i wyrabiać. Potem dolewać wody i jak każde ciasto musi być gładkie i nie lepić się do rąk. Po wyrobieniu odkładamy do lodówki na jakiś czas, lecz ponoć nie trzeba, ja w każdym razie odkładam. W tym czasie kroję warzywa na plasterki.Jesli chodzi o sos, to wszystko razem wymieszać i spróbować, jak smakuje, ewentualnie podoprawiać do smaku. Sos też najlepiej odstawić na jakiś czas.Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy kawałek - taki, żeby rozwałkować na cienki naleśnik. Rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnię teflonową, bo na innej ponoć nie wychodzi. Pieczemy, aż jedna strona będzie zarumieniona i potem przekładamy na drugą stronę i to samo. Takie naleśniki możemy włożyć do lodówki i potem też odgrzać na patelni. Mięso smażymy, ja również używam patelni teflonowej z niewielką ilością oliwy.Do przygotowania potrawy potrzebna jest folia aluminiowa i tak bierzemy duży kawał folii, kładziemy na stół, na folię kładziemy tortillę, smarujemy sosami według gustu. Nakładamy w obojętnie jakiej kolejności mięso i warzywa, ale nie za dużo, bo potem tortillę trzeba umiejętnie zawinąć i potem "ubezpieczyć" folią, na czubek lejemy sos czosnkowy i smacznego.

Potrzebne przybory:

folia aluminowa, patelnia teflonowa, jakis nóż, kuchenka gazowa,ładny uśmiech :-)

Jak podawać?

Podawać jako zawinięty w folię aluminiową rulon.

Uwagi:

Koszt zależy od pory roku (ceny warzyw).Dla chcętnych zrobię fotki wykonania i prześlę na maila.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćno troszkę jest :-)
Przybliżony koszt25 zł
Autorjahur

Tortilla (autor jahur): Podobne przepisy

Tortilla (autor jahur): wypróbuj również

Farsz do tortilli

... , który coraz częściej pojawia się w naszych rodzimych punktach gastronomicznych typu fast food jest tortilla, czyli pszenny placek z dodatkami. Jaki rodzaj farszu można do niej zastosować? ... , który coraz częściej pojawia się w naszych ...

dawno temu

Alternatywa dla naleśników – tortilla

... Choć od lat jestem fanką naleśników i lubię eksperymentować z rozmaitym farszem do nich dodawanym, to od czasów spróbowania tortilli, bez bicia przyznaję się, że zdołała ona pokonać swojego ... , z warzywno-mięsnym farszem. Podobnie jak w ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... Jesteś fanką tortilli i sera? Mam coś specjalnie dla ciebie! Ten oryginalny, a nawet wręcz egzotyczny przepis, pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, a dokładnie z Salwadoru! San Salwator ... tym z kukurydzy produkuje się nawet słodycze. ...

dawno temu

Prosta HISZPAŃSKA PRZEKĄSKA z kilku ziemniaków, jajek i sera!

... Tortilla de patatas, nazywana również tortilla española to tradycyjna hiszpańska potrawa. ... Tortilla de patatas, nazywana również tortilla española to tradycyjna hiszpańska potrawa. Może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło, jako ...

dawno temu

Zdrowa tortilla na śniadanie? Dlaczego nie!

... jest bardzo ceniony, zwłaszcza wśród dzieciaków i młodzieży. Można dostać go zarówno w bułce, jak i chlebku typu pita, czy w tak zwanej tortilli. Ale czym jest tak naprawdę tortilla? Skąd pochodzi ... i czy jest w ogóle zdrowa? Czy nasze dzieci ...

dawno temu

By szybko podgrzać tortillę

... się zatem gadżet, którym będziemy mogli go podgrzać. Taki wynalazek udało mi się znaleźć w sklepie internetowym Tara Decor. Widoczny na zdjęciu podgrzewacz do tortilli wykonany jest z bawełny i poliestru ...

dawno temu

Letnie Wrapy

...   Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie tylko można sobie wymarzyć. I zrobić, oczywiście. Doskonałe na ciepło, na zimno, w całości, czy pocięte „na jeden kęs”. Na obiad, na przekąskę ... Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie ...

dawno temu

By tortilla była ciepła

... się zatem gadżet, którym będziemy mogli go podgrzać.   Taki wynalazek udało mi się znaleźć w sklepie internetowym Tara Decor. Widoczny na zdjęciu podgrzewacz do tortilli wykonany jest z bawełny ...

dawno temu

Quesadilla - przepis

... To lekkie i niezwykle smaczne danie kuchni meksykańskiej daje nam spore pole do poeksperymentowania ze składnikami farszu. Pszenna tortilla z pożywnym nadzieniem to świetna przekąska. Potrawę tę możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Przepis na sos salsa

... Przygotowany z czerwonej papryki, lekko pikantny sos jest świetnym dodatkiem do tortilli, quesadilla, burrito czy nawet pizzy. Te kulinarne propozycje świetnie sprawdzają się jako potrawa sporządzona ...

dawno temu

Przepis na sos meksykański

... Kuchnia meksykańska słynie z wyrazistego, pikantnego smaku, dlatego liczba jej koneserów jest pokaźna. Tortilla, nachos, tacos, quesadilla to tylko nieliczne z potraw, z których słynie ten kraj ...

dawno temu

Dekolt zdradza nasz wiek. Jak poprawić jego wygląd?

... również się starzeje. Co więcej, jest na trzecim miejscu pod względem najczęściej odmładzanych części ciała – zaraz po twarzy i szyi. O tym, jak zadbać o dekolt, mówi dr Marek Wasiluk – lekarz medycyny estetycznej, założyciel warszawskiej ...

5 miesięcy temu

„Autor widmo”, Roman Polański

... . Przeważająca większość dziennikarzy padła na kolana, nazywając Autora widmo najwybitniejszym dziełem Polańskiego od czasu Chinatown. Ale znaleźli się też i tacy, którzy dopatrują się tutaj świadectwa ... i będącego swoistym hołdem dla ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... się ze składnikami, tworząc coraz to nowsze przepisy. Ciasto do tortilli(jeśli mamy szczęście je znaleźć), możemy kupić w sklepie. Natomiast dla chętnych ich własnoręcznego przyrządzenia, polecam użyć ... wkładamy do tortilli i zapiekamy. Ten ...

dawno temu

Powiązane Tematy