Składniki:
6 jaj, 1 szklanka cukru (najlepiej pudru), 1,5 szklanki mąki (krupczatki!), 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Podziel 6 jaj, białka wlej do dużej miski, dodawaj stopniowo cukier. Całość powinna byc białą, dość gęstą pianą. Potem dodawaj pojedynczo żółtka, na samym końcu dodaj mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać przez durszlak albo sito). Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
Uwagi:
Cały czas mieszaj w jedną stronę! Po dodaniu ostatniej ilośi mąki mieszaj jak najkrócej. Ważna rada - biszkopt wylewaj na środek blachy, a do wygrzebania resztek użyj drewnianej łyżki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Monika |