Składniki:
pierś kurczaka,
6 (nieobranych) ząbków czosnku,
500 ml śmietany kremówki 30%,
400 dag pieczarek,
olej, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Oczyścić i podzielić na 2 części pierś kurczaka, oczyścić i pokroić (według gustu) pieczarki (ja zawsze kroję w poprzek :))Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, na dużym ogniu przypiec kurczaka, następnie zmniejszyć płomień i przyrumienić.Teraz jak kto uważa. Jeśli nie macie piekarnika, to nic nie szkodzi! Dla tych, co nie mają, prosta sprawa! Wrzucić piersi do garnka, następnie nieobrane ząbki czosnku wrzucić na patelnię i żeby 3 min się smażyły...Do kurczaka wrzucić pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć, następnie obrać przysmażony czosnek i wycisnąć do garnka. Na koniec dodać śmietanę kremówkę.Postawić na gaz i przykryć pokrywką. Dusić się ma ok. godziny.Dla tych, co mają piekarnik, to samo, tylko wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Piec w 180 st. C przez 50 min.Smacznego.
Jak podawać?
Najlepsze jest z makaronem! Wypróbowałam z ziemniakami i ryżem, ale najlepsze z makaronem. A żeby było smaczniejsze, makaron gotuję tuż przed zrobieniem kurczaka, a następnie do jeszcze gorącego makaronu dodaję starty ser oraz bazylię. Pychotka!
Uwagi:
Co do pieczarek, to ja skrajam 700 dag, bo je uwielbiam, i nie przerażajcie się, że wystają ponad śmietanę, bo po pewnym czasie "skurczą się" i będzie git.Jeśli chodzi o śmietanę, to zawsze jest różna... Chodzi o to, że czasem sos wychodzi gęsty, a czasem nie... Jeśli nie, to robię zasmażkę z 1 łyżki mąki + 1 łyżka masła. Podsmażam to na patelni, następnie dodaję żółtko i odrobinę sosu, mieszam, potem jeszcze raz dodaję sosu z kurczaka, żeby się wymieszało i nie było papką, a na końcu dodaję to do garnka i mieszam, aby miało tę samą konsystencję... :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | Amelia_n |