Składniki:
chleb, smalec, węgierska papryka w proszku, cebula, sól
Jak przyrządzić?
Kromkę chleba posmarujesz smalcem tak grubo, jak chcesz. Potem solisz i posypiesz papryką w proszku. Nie za mało i nie za dużo. Na kromkę o powierzchni płyty CD proponuję lekko kopiastą małą łyżeczkę papryki. Następnie kładziesz na chleb plastry pokrojonej w cienkie (ok. 1 mm) plastry cebuli. Dzielisz się z przyjaciółmi i wesoło popijacie dowolnym winem... nie musi być węgierskie.
Jak podawać?
W zasadzie u nas ta kanapka jest domyślną zakąską w winiarniach i podawana jest do każdego typu wina, jak się komu podoba. W końcu kto powiedział, że pewne wina nie pasują do pewnych potraw? Pewnie jakiś głupi Francuz... Wyluzuj, wypróbuj i unikaj sztucznych podrób. Smacznego.
Uwagi:
Chleb dowolny, smalec prawdziwy, papryka słodka, cebula najlepiej czerwona.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 4 min. |
Trudność | prosty |
Autor | taki tam jeden |