Składniki:
Ciasto: litr jasnego piwa,
szczypta soli,
3 łyżeczki suszonego majeranku,
2 jajka,
łyżeczka masła,
mąka razowa - tyle, aby ciasto było o konsystenji śmietany.
Nadzienie:
surowy łosoś, najlepiej w kostkach - około 1/2 kg,
pół cytryny,
białe wino,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie placki. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i winem, owijamy w folię aluminiową. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni, a następnie pieczemy łososia około 20 min. Na koniec zawijamy każdą kostkę łososia w placek naleśnikowy (możemy użyć do pomocy małych wykałaczek), układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy odrobinę masła i ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut, by naleśniki się przyrumieniły.Smacznego!
Jak podawać?
Podajemy wszystko z lekką sałatką np. grecką lub z pomidorami z mozzarellą, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek (extra vergine).
Uwagi:
Łososia można tez usmażyć na patelni - rozgrzewamy na patelni teflonowej odrobinę oliwy z oliwek, układamy plasterki z połowy cytryny, a następnie kładziemy na niej posypanego solą i pieprzem łososią i wszystko skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny i białym winem. Na koniec zawiniętego w naleśniki łososia smażymy pod przykryciem na odrobinie masła. Ta wersja potrawy jest również smaczna, ale nieco bardziej kaloryczna...:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Eve |