Składniki:
1/2 kg mięsa,
200 g ryżu,
1 cebula,
1 główka czosnku,
liście kapusty pekińskiej lub włoskiej,
sól, pieprz, koperek do przyprawienia,
kilka różyczek kalafiora lub brokułów,
1 marchewka.
Sos:
1 przecier pomidorowy,
2 łyżki mąki,
1 śmietana,
przyprawy.
Jak przyrządzić?
Mięso zmielić w dwóch porcjach. Ryż ugotować. Liście kapusty sparzyć, ściąć twardą część (liście kapusty pekińskiej podzielić na pół). Cebulę i czosnek rozdrobnić. Dodać 2 łyżki oleju i poddusić. Mięso, ryż i przyprawy wymieszać, zawinąć w liście, formując małe gołąbki.Ułożyć gołąbki w naczyniu do gotowania na parze, przekładać warzywami (kalafior, brokuły), tak aby umożliwić krążenie pary.Do naczynia wlać 1/2 l wody i gotować ok. 40 min.Do wody dodać składniki na sos i gotować ok. 5 min.Polać gotowe gołąbki sosem. Smacznego.
Jak podawać?
Można podawać z ziemniakami, ale równie dobrze mogą być podawane same.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Daria |