Gołąbki (autor Daria) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg mięsa,
200 g ryżu,
1 cebula,
1 główka czosnku,
liście kapusty pekińskiej lub włoskiej,
sól, pieprz, koperek do przyprawienia,
kilka różyczek kalafiora lub brokułów,
1 marchewka.

Sos:
1 przecier pomidorowy,
2 łyżki mąki,
1 śmietana,
przyprawy.

Jak przyrządzić?

Mięso zmielić w dwóch porcjach. Ryż ugotować. Liście kapusty sparzyć, ściąć twardą część (liście kapusty pekińskiej podzielić na pół). Cebulę i czosnek rozdrobnić. Dodać 2 łyżki oleju i poddusić. Mięso, ryż i przyprawy wymieszać, zawinąć w liście, formując małe gołąbki.Ułożyć gołąbki w naczyniu do gotowania na parze, przekładać warzywami (kalafior, brokuły), tak aby umożliwić krążenie pary.Do naczynia wlać 1/2 l wody i gotować ok. 40 min.Do wody dodać składniki na sos i gotować ok. 5 min.Polać gotowe gołąbki sosem. Smacznego.

Jak podawać?

Można podawać z ziemniakami, ale równie dobrze mogą być podawane same.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednia
AutorDaria

Gołąbki (autor Daria): Podobne przepisy

Gołąbki (autor Daria): wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Dziewczyna z porażeniem mózgowym maluje obrazy palcami u stóp

... Daria Bezkosta urodziła się z porażeniem mózgowym. Mimo to 19-letnia dziewczyna z małej miejscowości na Ukrainie może pochwalić się niecodziennym talentem - maluje obrazy palcami nóg. Swoje zdolności Daria rozwija od 4 lat. ... 1807095 Daria ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

"Zagubiona tożsamość", Phillip Margolin

... Phillip Margolin należy do dużej grupy solidnych autorów thrillerów (wydawanych w ogromnej mierze w wydawnictwie Albatros), którzy zapewniają rozrywkę i nikt o zdrowych zmysłach nie posądzi ... dla autora thrillerów dziwnym – ujmującym ciepłem. ...

dawno temu

Hipnotyzując zapachem

... dla kobiet, które kochają uwodzić i są świadome swojego hipnotyzującego czaru. W kampanii reklamowej, którą możemy zobaczyć w telewizji wystąpiła wschodząca gwiazda wybiegów kanadyjska modelka Daria Werbowy ...

dawno temu

100. urodziny krótkiej, kobiecej fryzury

... Małgorzata Kożuchowska. Daria Widawska. Joanna Brodzik. Monika Richardson. Katie Holmes. Victoria Beckham. Audrey Tatou. Czy jest coś, co łączy te kobiety? Tak, wszystkie mają krótkie włosy! Noszą fryzurę, która w tym roku obchodzi 100. ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki ...

dawno temu

Dekolt zdradza nasz wiek. Jak poprawić jego wygląd?

... również się starzeje. Co więcej, jest na trzecim miejscu pod względem najczęściej odmładzanych części ciała – zaraz po twarzy i szyi. O tym, jak zadbać o dekolt, mówi dr Marek Wasiluk – lekarz medycyny estetycznej, założyciel warszawskiej ...

5 miesięcy temu

Powiązane Tematy