Składniki:
Pieczarki faszerowane:
20 dużych pieczarek,
pęczek szczypiorku,
pęczek pietruszki,
1 duża cebula lub 2 małe,
przyprawy do smaku: pieprz, sól,
olej do przysmażenia,
jajka i bułka tarta do panierki.
3 torebki ryżu długoziarnistgo - dosalamy do smaku podczas gotowania.
Sałatka czosnkowa:
pół główki sałaty,
czerwona papryka,
pół pęczka rzodkiewek,
pomidor,
ogórek,
2 łyżki - sos czosnkowy z Winiar (tylko z tym sosem wychodzi taka smaczna, próbowałam z innymi, ale to już nie był ten smak)- sos ma majonezową konsystencję,
jarzynka do smaku.
Jak przyrządzić?
Pieczarki należy dokładnie opłukać, delikatnie oddzielić korzeń od kapelusza, tak żeby zostało miejsce na farsz. Korzonki siekamy drobno i dodajemy do nich drobno posiekany szczypior oraz pietruszkę. Wszystkie posiekane składniki dusimy na niewielkiej ilości oleju. W tym samym czasie na innej patelni podsmażamy cebulkę drobno posiekaną, do momentu aż się zeszkli, po czym dosypujemy ją do reszty farszu. Dodajemy przyprawy do smaku (trzeba dodać troszkę więcej, gdyż sól odparowuje podczas duszenia). Dusimy składniki, do czasu aż zmiękną - 10-15 min. Kiedy farsz nieco ostygnie, wypełniamy nim kapelusze pieczarek. Tak przygotowaną przekąskę można zrobić w sparowarze lub jeżeli ktoś preferujemy tłuściej - opanierować i przysmażyć na oleju. Sałatka:Myjemy dokładnie wszystkie warzywa. Sałatę rwiemy na drobne czątki i dodajemy do niej kolejno pokrojony w plasterki ogórek i rzodkiewkę, pokrojony w kostkę pomidor i pokrojoną w paseczki paprykę. Dodajemy sos czosnkowy i jarzynkę do smaku - można dodać więcej sosu, wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawać na dużym talerzu, na środku formujemy kopiec z ryżu, sałatkę układamy wzdłuż "kopca" po jednej stronie talerza, a pieczarki po drugiej. Ozdabiamy listkiem pietruszki.
Uwagi:
Pieczarki są świetne zarówno jako przekąska na zimno oraz jako składnik drugiego dania w zestawieniu z ryżem i sałatką czosnkową. Danie niedrogie, smaczne i nietuczące.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | RENATA |