Składniki:
50 dag brokułów,
10 dag krewetek,
30 dag makaronu ryżowego,
5 dag migdałów,
1 łyżki octu ryżowego,
0,5 łyżka oleju sezamowego,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ugotować na parze brokuły i krewetki.Przygotować makaron ryżowy (zalać gorącą wodą i zostawić na 5 minut).Posiekać migdały (wcześniej je namoczyć i obrać ze skórki).Sos: łyżkę octu ryżowego zmieszać z 0,5 łyżki oleju sezamowego, solą i pieprzem.Wyłożyć gotowy makaron na talerz, ułożyć na nim warzywa i krewetki, posypać migdałami i spryskać sosem.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze, garnek, cedzak
Jak podawać?
Można z winegretem, a można ew. ze śmietaną czosnkową - ale wtedy bez migdałów.
Uwagi:
.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Hanna |