Składniki:
filety z łososia,
kapusta pekińska,
sól,
pieprz.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny),
sól.
Jak przyrządzić?
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej ułożyć filety z łososia. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka". W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu. Ostry sos doskonale pasuje do łagodnego łososia i kapusty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Garofano |