Składniki:
2-3 marchewki,
1-2 pietruszki,
1 duża lub 2 małe cebule,
2-3 ząbki czosnku,
kilka ziemniaków,
filety rybne (dowolne - ja używam mrożonych filetów z mintaja (3 kostki),
natka pietruszki,
2 kostki rosołowe,
vegeta,
liść laurowy,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Do garnka z wodą wrzuć obrane warzywa (2 marchewki, pietruszka, cebula), dodaj liść laurowy i gotuj do miękkości. Kiedy cebula zacznie się rozpadać, wyjmij ją z wody. Pietruszkę można również wyjąć.Jeśli zostawiłeś jedną surową marchewkę, możesz ją drobno pokroić lub zetrzeć na tarce.Dodaj drobno pokrojone ziemniaki (około 4-5 - zależy od ich wielkości i ilości porcji) i wrzuć kostki rosołowe oraz wyciśnięty czosnek. Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj filety rybne (nie krój ich drobno, niech pozostaną w dużych kawałkach, ja wrzucam wręcz całe i jeszcze zamrożone). Dodaj startą marchewkę (jeśli przygotowałeś), trochę vegety do smaku, natkę pietruszki i duuuuuużo pieprzu, jeśli lubisz ostre dania. Wszystko zagotuj, a mieszając ostrożnie, rozdrabniaj rybę, ale tak, aby pozostały jej kawałki (niezbyt drobno).Sprawdź, czy poszatkowana marchewka jest już miękka, jeśli tak, to zupa jest gotowa.Na koniec ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Jak podawać?
Podawać najlepiej z pieczywem czosnkowym (bułka natarta wyciśniętym czosnkiem, zapieczona z odrobiną sera).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | fief |