Składniki:
wyfiletowany szczupak
świeży czosnek,
4 młode ziemniaki,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
świeży koper,
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich,
łyżeczka masła czosnkowego,
2 plasterki cytryny
Jak przyrządzić?
Rybę owinąć w folię aluminiową, folię nasmarować masłem czosnkowym, dooać jeden ząbek czosnku i plasterki cytryny. Zawinąć rybę, zostawiając po boku trochę przestzreni, aby ryba mogła się lekko poddusić we własnym sosie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st., piec około 25 min.Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski.Młode ziemniaki oczyścić, pokroić na ćwiartki (ziemniaki powinny być podobnej wielkości). Wszystko razem ułożyć w parowarze, lekko osolić i lekko popieprzyć, podgrzać aż do miękkości. Upieczoną rybę ułożyć na talerzu z ugotowanymi na parze warzywami. Posypać na koniec świeżym koprem. Podawać z białym półwytrawnym winem.Smacznego!
Potrzebne przybory:
Do przyrządzenia niezbędny jest parowar, a dgy ktoś nie posiada, garnki do gotwania na parze.
Uwagi:
Zamiast szczupaka można przygotować inną rybę.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ewa |