Szczupak w warzywach - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

wyfiletowany szczupak
świeży czosnek,
4 młode ziemniaki,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
świeży koper,
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich,
łyżeczka masła czosnkowego,
2 plasterki cytryny

Jak przyrządzić?

Rybę owinąć w folię aluminiową, folię nasmarować masłem czosnkowym, dooać jeden ząbek czosnku i plasterki cytryny. Zawinąć rybę, zostawiając po boku trochę przestzreni, aby ryba mogła się lekko poddusić we własnym sosie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st., piec około 25 min.Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski.Młode ziemniaki oczyścić, pokroić na ćwiartki (ziemniaki powinny być podobnej wielkości). Wszystko razem ułożyć w parowarze, lekko osolić i lekko popieprzyć, podgrzać aż do miękkości. Upieczoną rybę ułożyć na talerzu z ugotowanymi na parze warzywami. Posypać na koniec świeżym koprem. Podawać z białym półwytrawnym winem.Smacznego!

Potrzebne przybory:

Do przyrządzenia niezbędny jest parowar, a dgy ktoś nie posiada, garnki do gotwania na parze.

Uwagi:

Zamiast szczupaka można przygotować inną rybę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł
AutorEwa

Szczupak w warzywach: Podobne przepisy

Szczupak w warzywach: wypróbuj również

Powiązane Tematy