Składniki:
ryba (mintaj albo dorsz),
ziemniaki,
ogórki zielone średnie,
kalafior biały 1,
kalafior zielony 1,
kalafior fioletowy 1,
marchewki 3 średnie,
cukinia średnia 1,
opakowanie jogurtu naturalnego,
majonez,
świeża natka pietruszki,
swieży koperek,
świeży szczypiorek,
suszona bazylia,
suszone oregano,
suszony majeranek,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy rybę: delikatnie solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą z oliwek zmieszaną z ziołami (bazylia, oregano, majeranek).Gotujemy na parze, aż stanie się miękka.Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, solimy, gotujemy na parze do miękkości.Ogórki, kalafiory, cukinię, marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, lekko solimy i gotujemy na parze, tak by były średnio miękkie.Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z łyżką majonezu i łyżką oliwy z oliwek, świeżym szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, solimy i pieprzymy.Wykładamy na talerz rybę, zeimniaczki i warzywka.Ziemniaki posypujemy świeżym posztakowanym koperkiem, a warzywka sosem ziołowym.Smacznego!!!
Uwagi:
Jeżeli mamy taką możliwość, możemy przygotować sobie wszytko wcześniej i tuż przed podaniem włożyć do garnka do gotowania na parze jeszcze raz. Wtedy wszystko będzie ciepłe. Wiadomo, ze najdłużej będą się parowały marchewki i ziemniaki, a ryba najkrócej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Anna |