Składniki:
25 dag piersi z indyka, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka sosu tabasco, 1 czerwona i 1 żółta papryka, 4 łodygi selera naciowego, 25 dag pieczarek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki wody mineralnej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Mięso opłukać, oszuszyć i pokroić na pasma szrokości 0,5 cm. W misce wymieszać 2 łyżki oleju, sos tabasco, słodką mieloną paprykę i pieprz. Mięso obtoczyć w marynacie i pozostawić w niej na godzinę w lodówce. Papryki perzepołowić, oczyścić i opłukać, następnie opłukać także seler. Grzyby wytrzeć wilgotną ściereczką. Seler i pieczarki pokroić w cienkie plasterki, a połówki papryki w pasma. Grzyby skropić 1 łyżeczką soku z cytryny.Natkę opłukać i posiekać z kaparami. Resztę soku z cytryny i oleju wymieszać z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodać pietruszkę i kapary, przyprawić solą i pieprzem. Dodać wrzywa i grzyby, następnie odstawić.Mięso wyjąć z marynaty i osączyć. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i mieszając. smażyć na niej mięso przez 3 min na dużym ogniu. Lekko przestudzić, wymieszać z warzywami.
Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawać jeszcze ciepłą.
Uwagi:
Dla niejedzących mięsa indyka można zastąpić w tym daniu pokrojonym filetem z soli. Ryba ta ma bardzo niewiele ości.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Paulina |