Składniki:
25 dag brukselki,
25 dag brokułów,
1/2 selera,
1 marchewka,
4 pieczarki,
2 cebule,
pół szklanki nasion soi,
1 jogurt naturalny,
gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz czarny mielony,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, bazylii i świeżych liści lubczyku
Jak przyrządzić?
Brukselkę, brokuły lekko solimy i gotujemy w parowarze na średnio miękko. Pokrojony w kostkę seler, marchewkę delikatnie słodzimy, solimy i gotujemy w parowarze na średnio miękko. Moczone wcześniej w solonej wodzie, napęczniałe nasiona soi gotujemy na parze do miękkości. Pieczarki i cebulę pokrojone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw. Na żaroodporny półmisek wysmarowany olejem wykładamy brukselkę, brokuły, cebulkę i pieczarki, seler, marchewkę, nasiona soi. Całość zalewamy jogurtem, przyprawiamy, posypujemy 1/2 ilości posiekanej zielonej pietruszki z lubczykiem i zapiekamy. Po zapieczeniu posypujemy pozostałą siekaną zieleninką.
Uwagi:
Potrawę można przygotowywać w różnych wariantach, dodając jako składniki inne warzywa np. szparagi, cukinia, kalafior, patisony. MOżna również, w zależności od upodobań smakowych, posypać zapiekankę utartym na tarce żółtym serem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | KATARZYNA |