Składniki:
Tuńczyk, oliwa z oliwek, ryż, 2 ugotowane na twardo jajka, pół puszki kukurydzy, 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę, sól, pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy na parze, jajka na twardo tradycyjnie - w wodzie. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Ugotowane jajka kroimy w kostkę. Tuńczyka rozdrabniamy i smażymy na oliwie z oliwek, lekko soląc. Po usmażeniu wrzucamy do miseczki razem z wcześniejszymi składnikami, nie pomijając oliwy z oliwek; dodajemy pół puszki kukurydzy (koniecznie odsączona). Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Ostudzony ryż wykładamy na osobną miseczkę.
Jak podawać?
Ryż podajemy w osobnych, najlepiej małych miseczkach, przystrojony curry lub papryką.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dls |