Składniki:
3 czerwone papryki, paczka warzyw mrożonych (np. na zupę), garść grzybów mun, 1 por, przyprawy: pieprz, szczypta tymianku, szczypta bazylii, kurkuma, kardamon, curry, 2 łyżki mąki kukurydzianej, garść sezamu, 1 i 1/2 szklanki wody, 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju do smażenia
Jak przyrządzić?
Paprykę myjemy, oczyszczamy środki i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem i smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy grzyby i wodę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy warzywa mrożone, garść sezamu, sos sojowy oraz przyprawy i wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie (jeśli wyparowała nam cała woda, należy dolać jeszcze około 1/2 szklanki). Na końcu dodajemy mąkę kukurydzianą. Podsmażamy przez jeszcze około 5 minut.
Jak podawać?
Proponuję podawać z ryżem gotowanym w wodzie z dodatkiem kurkumy, dzięki której uzyska ładny intensywy żółty kolor.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zakrze |