Składniki:
50 dag polędwiczek cielęcych, 1 duża papryka czerwona, jedna duża papryka zielona, bakłażan, 40 dag truskawek z ogonkami, 2 woreczki ryżu brązowego, cebulka, 10 dag orzechów włoskich łuskanych, czosnek, pieprz zielony, zioła prowansalskie, majeranek, (inne przyprawy wg gustu)
Jak przyrządzić?
Polędwiczki umyć, poddusić w naczyniu na parze razem z czosnkiem i cebulką, paprykami, bakłażanem, majerankiem, ziołami prowansalskimi, innymi przyprawami.W lekko osolonej wodzie ugotować brązowy ryż, wymieszać z pokrojonymi drobno orzechami włoskimi.Truskawki przeciąć na pół wszerz, lekko obtoczyć w zielonym pieprzu.Ryż wyłożyć na talerz, ułożyć na nim polędwiczki, polać sosem powstałym w trakcie duszenia.
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze (ew. patelnia do duszenia)
Jak podawać?
Na podłużny półmisek wyłożyć liście sałaty, ryż, na to polędwiczki. Wokół ułożyć obtoczone w pieprzu truskawki - bardzo ładnie wygląda, truskawki dodają lekkości, nutki słodyczy i... ognia :)Smacznego!
Uwagi:
Smak może wydawać się kontrowersyjny, jednak moim znajomym potrawa smakowała bardzo:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Edyta |