Składniki:
50 dag polędwicy wołowej,
100 ml czerwonego wina,
sól, pieprz,
30 dag porzeczek,
1 pomarańcza
Jak przyrządzić?
Polędwicę pokroić na plastry, skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min. Do dolnego naczynia wlać troszkę wina, w górnym naczyniu umieścić plastry polędwicy. Całość gotować ok 15 min. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem, na talerzu udekorować zielonym elementem, np. listkami mięty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Iza |