Składniki:
40 dag filetów z łososia norweskiego (bez skóry),
1 cytryna,
opakowanie mrożonego szpinaku,
czosnek,
sól, pieprz.
Sos:
pięć cząstek pomarańczy i mandarynek, ananasa,
jedna limetka,
50 ml oliwy,
50 ml sosu sojowego,
przyprawy, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
4 porcje ofiletowanej ryby posyp solą i pieprzem oraz skrop cytryną. Można ją upiec na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, na grilu, w rękawie foliowym lub też w parowarze - do wyboru do koloru;)Ugotuj szpinak z dużą ilością czosnku. Składniki sosu utrzyj mikserem, wymieszaj i przypraw. Łososia skrop sosem i ułóż na szpinaku.
Uwagi:
Jeśli lubisz dania jeszcze bardziej pikantne, możesz dodać do sosu nieco pokruszonej papryczki czuszki lub trochę chrzanu wasabi.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | greta-79 |