Składniki:
Ciasto naleśnikowe (5 naleśników):
1 jajko, mleko, szklanka mąki.
Farsz:
duże pieczarki - 7 szt.,
otarty ser żółty,
4 plastry szynki,
sos chiński,
masło do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego
Jak przyrządzić?
Ciasto naleśnikowe przygotować tak, aby nie było zbyt gęste, z mleka, wody, jajka i mąki. Dodać szczyptę soli. Usmażyć kilka cienkich naleśników.Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle. Szynkę pokroić na cienkie paseczki i lekko podsmażyć na maśle.Na naleśnik rozsypać garsć podsmażonych pieczarek i kilka pasków szynki oraz posmarować naleśnik sosem chińskim. Zawinąć w rurkę. Układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone naleśniki obsypać serem żółtym startym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut, aż do stopienia i przypieczenia żółtego sera.
Uwagi:
Potrawa na zimne jesienne wieczory, szybka do przyrządzenia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | iwona |