Łosoś gotowany na parze w sosie pomarańczowym

Przepis kulinarny

Składniki:

4 filety z łososia do 2 cm grubości (ok. 500 g),
szczypta imbiru (lub drobno posiekany),
2 cebulki dymki drobno posiekane.
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
2 łyżki sosu sojowego,
1 i 1/2 łyżeczki białego wina,
1/2 łyżeczki trzcinowego lub brązowego cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)

Jak przyrządzić?

Ułożyć rybę w parowarze w jednej warstwie.Łososia posypać równo imbirem. Przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem). Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać cebulką. Udekorować listkami kolendry lub mięty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje3-4
Autornena1984

Łosoś gotowany na parze w sosie pomarańczowym: Podobne przepisy

Łosoś gotowany na parze w sosie pomarańczowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy