Składniki:
4 filety z łososia do 2 cm grubości (ok. 500 g),
szczypta imbiru (lub drobno posiekany),
2 cebulki dymki drobno posiekane.
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
2 łyżki sosu sojowego,
1 i 1/2 łyżeczki białego wina,
1/2 łyżeczki trzcinowego lub brązowego cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)
Jak przyrządzić?
Ułożyć rybę w parowarze w jednej warstwie.Łososia posypać równo imbirem. Przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem). Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać cebulką. Udekorować listkami kolendry lub mięty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | nena1984 |