Ryżowa pychotka

Przepis kulinarny

Składniki:

3 torebki ryżu, warzywa (pełna dowolność): marchew, groszek, cukinia, pomidory, czosnek, brokuły, filety rybne, żółty ser, przyprawy: sól, pieprz, tymianek lub cząber, przyprawa do ryb

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować (powinien być sypki) z odrobiną soli. Warzywa (marchew, groszek, brokuły w cząstkach i cukinię pokrojoną w drobną kostkę) obgotować na parze - muszą być twardawe. Również rybę obgotowujemy na parze. Rozrywamy filety na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo - ryż, część mieszanki warzyw, rybę i znów warzywa.Sos: pomidory obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, przecedzamy przez sito, aby usunąć skórki i pestki, dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy, jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Polewamy potrawę w naczyniu żaroodpornym. Wierzch potrawy posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. I gotowe.

Uwagi:

Ilość składników jest zupełnie dowolna. Może być mniej warzyw, a więcej ryby lub odwrotnie. Rybę można zastąpić np. filetami drobiowymi. Również warzywa mogą być różne. Smaczne jest z mieszanką chińską. Potrawa pozostawia duże pole do popisu i improwizacji. Za każdym razem może być inna. Jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki można również obgotować w wodzie lub podsmażyć.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Autormoonka78

Ryżowa pychotka: Podobne przepisy

Ryżowa pychotka: wypróbuj również

Powiązane Tematy