Składniki:
2 szkl. mleka,
2 szkl. cukru,
2 opak. przyprawy do piernika,
150 g margaryny,
4 łyżki miodu,
4 szkl. mąki,
2 całe jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1bakalie wg upodobania (orzechy włoskie, pistacjowe, śliwki suszone, płatki migdałowe)
Jak przyrządzić?
Mleko, cukier, przyprawę, margarynę i miód mieszamy w dużym garnku i stawiamy na ogień, po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min, od czasu do czasu mieszając. Masa zrobi się gęsta i ciągnąca, po czym studzimy.Do ostudzonej masy dodajemy pozostałe składniki i na końcu bakalie wg uznania. Mieszamy bardzo dokładnie, ale nie mikserem, bo dość gęsta to masa (ręką lub jakąś drewnianą łyżką). Wylewamy do dużej formy (mniej więcej o wymiarach 25/40 cm) wysmarowanej margaryną i wstawiamy do piekarnika.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka drewniana do mieszania, forma do pieczenia, szklanka (pojemność ok. 250 ml).
Uwagi:
Piernik pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 120-150 st. w zależności od mocy i wielkości piekarnika.Piernik przechowuje się najlepiej w papierowych ręczniczkach i torbie foliowej.Piernik im dłużej leży, tym jest smaczniejszy i bardziej wilgotny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monika |