Składniki:
60 dag filetów z dorsza, pstrąga, ewentualnie mintaja,
pęczek włoszczyzny bez kapusty,
2 cebule drobno posiekane,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sok z cytryny lub ocet winny (najlepiej własnej roboty),
2 listki laurowe,
sól, pieprz, ewentualnie trochę cukru
Jak przyrządzić?
Filety umyj i odsącz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.Warzywa oczyść, opłucz, pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Razem z drobno posiekaną cebulą włóż do parowara na najniższą półkę naczynia, skrop sokiem z cytryny lub octem winnym, wrzuć listki laurowe.Do środkowej części parowara włóż kawałki schłodzonej ryby.Po 15-20 minutach dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ewentualnie odrobinę cukru. Całość przetrzymaj w urządzeniu jeszcze chwilę.Otrzymany sos powinien być gęsty i mieć słodkawo-kwaśny smak.Przed podaniem rybę zalej sosem. Gotową potrawę możesz podawać ze świeżą natką pietruszki lub liśćmi sałaty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | nikka00 |