Składniki:
30 dag piersi kurczaka, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, mąka, 1/2 szklanki piwa jasnego, 1 papryka czerwona, 1 łyżeczka tymianku, pieprz i sól, śmietana do zabielenia
Jak przyrządzić?
Mięso kurczaka umyć, pokroić jak na gulasz. Posolić i popieprzyć, optoczyć w mące. W patelni podsmażyć na oleju z dodatkiem masła do uzyskania złocistego koloru mięsa. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem ze smażenia do rondelka, podlać wodą, dusić. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do duszącego się mięsa. Dusić do momentu, aż zmięknie papryka. Następnie dodać 1/2 szklanki piwa (jasnego!) i dosypać tymianku. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić jeszcze przez chwilę. Na koniec rozrobić 1 łyżkę mąki z wodą, wymieszać, aż znikną grudki, dodać śmietany i wymieszać. Dolać do gulaszu, mieszając. I gotowe!
Jak podawać?
Gulasz podawać z kaszą kuskus, ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Magdalena |