Składniki:
2 średniej wielkości filety z dorsza,
ok. 20-30 dag szczawiu świeżego,
1 brokuł,
2 średnie marchewki,
1-2 cebule,
ząbek czosnku,
szczypta vegety
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ryby układamy w specjalnym naczyniu do gotowania ryb na parze, między rybami układamy też brokuły (niezbyt duże kawałki). Wszystko przykrywamy przykrywką i gotujemy około 10 minut (brokuły troszkę dłużej). W międzyczasie gotujemy też szczaw (niezbyt długo, żeby liście nadal były sprężyste i zaczęły się zlepiać w jedną masę), szczaw odcedzamy i wykładamy na recznik kuchenny do osączenia. Na patelnię wylewamy trochę oliwy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i marchewkę, czosnek wrzucamy w całości bez obierania, by nadał tylko aromat i smak potrawie (później go usuwamy). Gdy wszystko ładnie się zarumieni, wyłączamy gaz.Ugotowaną rybę "obklejamy" liśćmi szczawiu, układamy na talerzu i na tak przygotowaną rybę na jej wierzchu kładziemy farsz cebulowo-marchwiowy (grubą warstwę), z boku ryby układamy bukiety brokułów (mają śliczny zielony kolor, znacznie łądniejszy, niż gdybyśmy gotowali je tradycyjnie i są znacznie smaczniejsze). Gwarantuję, że talerz będzie wyglądał bardzo kolorowo i apetycznie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.Smacznego:-)
Potrzebne przybory:
Dobrze jest mieć specjalne naczynie do gotowania ryb na parze, ale można je zastąpić garnkiem, którego górę obłożymy gazą i zawiążemy. Na gazie ułożymy rybę i brokuły. Ten patent będziesz mogła też wykorzystać do innych potraw, które będziesz chciała przygotować na parze.
Jak podawać?
Potrawa może być podawana na gorąco, od razu po przygotowaniu, ale czasem serwuję ją na zimno -nadal jest pyszna. Wtedy jest jakby przystawką przed głównym cięższym daniem (ale wtedy musimy zrobić mniejszą porcję, by goście zdołali zjeść danie główne).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Julia |