Składniki:
1 szklanka ryżu,
1 pęczek koperku,
1 pęczek szpinaku,
3-4 ząbki czosnku,
2-3 cebule,
3 pomidory obrane ze skórki (moga być całe z puszki),
przyprawy: sól, vegeta, pieprz, oregano, chili,
oliwa lub olej
Jak przyrządzić?
Na głębokiej patelni lejemy oliwę (olej) i podgrzewamy, dodajemy pokrojony czosnek, cebulę, koperek, szpinak, pomidory, wsypujemy surowy ryż. Na bardzo wolnym ogniu (aby potrawa nie przywarła) dusimy wszystko razem. Podlewamy obficie wodą aż do chwili, kiedy ryż się upraży. Przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami. Często mieszać. Kiedy ryż dojdzie, wyłączyć i zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.
Potrzebne przybory:
patelnia głęboka z przykryciem, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Podawać na gorąco z mizerią - na talerzu płytkim, mizeria osobno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Malina |