Składniki:
Pomarańczowa dynia jadalna, płaty łososia, brokuły.
Sos: masło orzechowe, sos sojowy, śmietanka, sok z cytryny, koperek.
Jak przyrządzić?
Dynię pokroić w 2 cm kostki, skropić cytryną, ułożyć w dolnym naczyniu. Brokuły podzielić na cząstki, ułożyć w następnym naczyniu. Filety skropić cytryną, ułożyć w górnym naczyniu.W rondelku na małym ogniu podgrzewać do zagotowania; 3 duże łyżki masła orzechowego, pół opakowania słodkiej śmietanki, 3-5 łyżek sosu sojowego.Ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem, łososia posypać koperkiem. Dodać cząstkę cytryny.
Jak podawać?
Danie na dużych płaskich talerzach można komponować kolorami, dekoracyjnie polewać w zawijasy gęstym sosem.
Uwagi:
Sos dodaje niezwykłego smaku neutralnej dyni.Do sosu zamiast smietanki można użyć oliwy z oliwek, ale wtedy dodać sok z cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | IzaRost |