Łosoś na parze z dynią i sosem orzechowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Pomarańczowa dynia jadalna, płaty łososia, brokuły.
Sos: masło orzechowe, sos sojowy, śmietanka, sok z cytryny, koperek.

Jak przyrządzić?

Dynię pokroić w 2 cm kostki, skropić cytryną, ułożyć w dolnym naczyniu. Brokuły podzielić na cząstki, ułożyć w następnym naczyniu. Filety skropić cytryną, ułożyć w górnym naczyniu.W rondelku na małym ogniu podgrzewać do zagotowania; 3 duże łyżki masła orzechowego, pół opakowania słodkiej śmietanki, 3-5 łyżek sosu sojowego.Ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem, łososia posypać koperkiem. Dodać cząstkę cytryny.

Jak podawać?

Danie na dużych płaskich talerzach można komponować kolorami, dekoracyjnie polewać w zawijasy gęstym sosem.

Uwagi:

Sos dodaje niezwykłego smaku neutralnej dyni.Do sosu zamiast smietanki można użyć oliwy z oliwek, ale wtedy dodać sok z cytryny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł
AutorIzaRost

Łosoś na parze z dynią i sosem orzechowym: Podobne przepisy

Łosoś na parze z dynią i sosem orzechowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy