Składniki:
pierś kurczaka (około 500 g),
duża garść świeżych liści bazylii,
4 ząbki czosnku,
pół szklanki oliwy z oliwek,
łyżka startego parmezanu,
łyżka pestek słonecznika,
sól, pieprz,
po 250 g żółtej i zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
4 duże ziemniaki
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka starannie myję, osuszam, dzielę wzdłuż na dwie identyczne części. Wykrawam tłuszcz, żyłki i błonki. Następnie gotuję przez 10-15 minut na parze. Jeśli mam piętrowy parowar, w tym samym czasie gotuję fasolkę oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w dość grube plastry - ziemniaki gotowane na parze są znacznie smaczniejsze niż takie z wody). Fasolka gotuje się ok. 10 minut, ziemniaki 20 minut.Bazylię, obrane ząbki czosnku, oliwę, parmezan, sól i pieprz miksuję na gładką masę. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż zbrązowieją, dodaję do masy bazyliowej i miksuję jeszcze przez chwilę. W ten sposób otrzymujemmy pesto.Ugotowaną pierś kurczaka układam na talerzu i przykrywam pierzynką z pesto. Obok układam fasolkę (można polać masłem lub tartą bułką) i ziemniaki (jeśli zostało mi trochę pesto, przyprawiam nim ziemniaki). Podaję na stół i delektuję się smakiem tej prostej i zdrowej potrawy.
Potrzebne przybory:
parowarmalakser lub inne urządzenie do miksowania (np. "żyrafa")
Jak podawać?
Do podanego sposobu podawania można dołożyć też jakąś sałatkę z pomidorów - będzie się bardzo dobrze komponować.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Thilnen |