Letnia lekkość:)

Przepis kulinarny

Składniki:

fasolka szparagowa żółta (20 dag), młode ziemniaczki (6-8 szt.), brokuły (mały pęczek), jugurt naturalny, łyżka majonezu, szczypta soli, łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku, szczypta oregano,
1 jabłko, 1 banan, 2 kiwi, jogurt naturalny, 2 szczypty cynamonu

Jak przyrządzić?

Fasolkę oraz brokuły gotujemy na parze w jednym naczyniu, aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Dodajemy szczyptę soli. Młode ziemniaki w mundurkach rówineż gotujemy, dodając do wody łyżeczkę masła. Zajmie to ok. 20 min. Ten czas wykorzystujemy na przyrządzenie sosu z połowy jogurtu naturalnego, łyżki majonezu i czosnku drobno posiekanego lub startego. Gdy warzywa się ugotują, podajemy ziemniaki (posypane organo) wraz z fasolką oraz brokuły w formie przystawki. Wszystko możemy polać sosem czosnkowym:)Mniam...:)

Potrzebne przybory:

garnek, garnek do gotowania na parze, miska, miseczka, nóż, wyciskarka do czosnku

Jak podawać?

Njapierw podajemy pierwsze danie polane sosem czosnkowym/lub sos czosnkowy osobno. Na deser sałatka owocowa. Najlepiej popijać wodą mineralną niegazowaną lub kompotem.

Uwagi:

Sałatka owocowa:W małe kosteczki kroimy banana, jabłko oraz kiwi,dodajemy jogurtu naturalnego oraz cynamonu, wszystko razem mieszamy, ale tak żeby się nie zrobiła z tego jednolita papka. Jeśli jest zbyt mało słodkie, możemy dodać troszkę cukru.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
Autorbe

Letnia lekkość:): Podobne przepisy

Letnia lekkość:): wypróbuj również

Powiązane Tematy