Składniki:
fasolka szparagowa żółta (20 dag), młode ziemniaczki (6-8 szt.), brokuły (mały pęczek), jugurt naturalny, łyżka majonezu, szczypta soli, łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku, szczypta oregano,
1 jabłko, 1 banan, 2 kiwi, jogurt naturalny, 2 szczypty cynamonu
Jak przyrządzić?
Fasolkę oraz brokuły gotujemy na parze w jednym naczyniu, aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Dodajemy szczyptę soli. Młode ziemniaki w mundurkach rówineż gotujemy, dodając do wody łyżeczkę masła. Zajmie to ok. 20 min. Ten czas wykorzystujemy na przyrządzenie sosu z połowy jogurtu naturalnego, łyżki majonezu i czosnku drobno posiekanego lub startego. Gdy warzywa się ugotują, podajemy ziemniaki (posypane organo) wraz z fasolką oraz brokuły w formie przystawki. Wszystko możemy polać sosem czosnkowym:)Mniam...:)
Potrzebne przybory:
garnek, garnek do gotowania na parze, miska, miseczka, nóż, wyciskarka do czosnku
Jak podawać?
Njapierw podajemy pierwsze danie polane sosem czosnkowym/lub sos czosnkowy osobno. Na deser sałatka owocowa. Najlepiej popijać wodą mineralną niegazowaną lub kompotem.
Uwagi:
Sałatka owocowa:W małe kosteczki kroimy banana, jabłko oraz kiwi,dodajemy jogurtu naturalnego oraz cynamonu, wszystko razem mieszamy, ale tak żeby się nie zrobiła z tego jednolita papka. Jeśli jest zbyt mało słodkie, możemy dodać troszkę cukru.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | be |