Składniki:
2 filety z łososia,
6 liści kapusty pekińskiej,
sól,
pieprz,
sok z 1 cytryny.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny),
sól
Jak przyrządzić?
Filety z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko chrupka. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy przygotowanym sosem. Ostry sos doskonale pasuje do mdłego łososia i kapusty. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | betka |